A Picture Lock és Karcsi esete: hogyan született a Székelyhon-reklámfilm?

Péter Beáta 2019. november 22., 15:43 utolsó módosítás: 2019. november 22., 16:33

Ne olvass újságot, minek neked mindent tudni? Ne fizess elő! Én akarom megnyerni a Toyota Corollát! A Székelyhon.ro/főnyeremény oldalt pedig azonnal felejtsd el! – próbál meggyőzni Karcsi a Székelyhon nyereményjátékának reklámfilmjében. De hogyan is készült a film, és kik is az alkotók? A Picture Lock stábját látogattuk meg.

Dunkler Róbert, Simó Ibolya és László Barna a Székelyhon székhelyén Fotó: Beliczay László

Nagyszabású nyereményjátékot hirdetett meg a Székelyhon napilap. A Lapozni főnyeremény játékban egyszerű részt venni: legkésőbb december 10-ig félévre vagy egy évre elő kell fizetni a lapra, és a mindennapi friss olvasnivaló mellett nagy értékű nyereményeket lehet nyerni. Az akció résztvevői között egy páros wellness hétvégét, egy fűnyírótraktort és egy vadonatúj Toyota Corolla személyautót sorsolnak ki. A nyereményakció népszerűsítésére reklámfilmet is forgattak, amely székelyudvarhelyi Picture Lock filmes műhely révén valósult meg.

A Picture Lock műhely mintegy két éve alakult egy Start up-os pályázatnak köszönhetően, tagjai pedig fiatal filmes szakemberek.

A műhely létrehozója László Barna filmrendező, hozzá csatlakozott a szintén filmrendező Simó Ibolya. Mindketten a Sapientia EMTE filmművészet, fotóművészet, média szakán végeztek, az egyetemen ismerkedtek össze, és már ott is voltak közös projektjeik.

Simó Ibolya: elég komplex folyamat, hogy elkészüljön egy reklámfilm Fotó: Beliczay László

Ibolya már korábban is részt vett filmes projektekben, és mint rendező, több dokumentumfilmet is jegyez. „A volt férjem, Bálint Arthur, amikor együtt éltünk, már elismert neves alkotó volt operatőrként és rendezőként is. Én időnként elkísértem a forgatásokra, és úgy éreztem, hogy nekem is lenne mondanivalóm, ötleteim, és az ő segítségével ezeket kezdtem megvalósítani. Készítettem néhány dokumentumfilmet, majd felvételiztem az egyetemre, és ott találkoztam Barnival, jó barátok lettünk, és közös munkáink is voltak már akkor. Az egyetem elvégzése után kicsit szétszéledtünk, Budapestre költöztem, majd Barni is, de külön utakon jártunk. Budapestről egy szerelem hozott haza, itthon pedig megkeresett Barni, hogy lenne-e kedvem csatlakozni a stúdióhoz” – mesélte a kezdeteket Ibolya. Hozzáteszi, a reklámfilmeket közösen készítik ugyan, de mindkettőjük életében megmaradt a külön alkotás is, most is folyamatban van az egyik dokumentumfilmje készítése.

De ugyanígy László Barnának is. A keresztúri származású fiatalember – az édesapjának, László Csabának köszönhetően – mintegy a Pipacsok néptáncegyüttesben nőtt fel. Most is, ha készül egy előadás, ott van, összeáll a csapat, és ő is táncol. De mint mondja, nem táncosból lett filmes, a kettő nem függ össze teljesen. Talán csak olyan szempontból, hogy vannak olyan témák, amelyeket filmesként feldolgoz, és a táncról szólnak.

László Barna: meg vagyunk elégedve ezzel a projekttel, úgy érezzük, hogy beletettük azt, amit akartunk Fotó: Erdély Bálint Előd

„Az én filmes utam később kezdődött, mint az Ibolyáé, mert amikor ő már dokumentumfilmeket készített, én még »pólyás« voltam. 2010-ben felvételiztem a Sapientia egyetemre, imádtam ott lenni,

folyamatosan pörgött az agyunk, hogy hogyan meséljük el a sztorikat képekben. A legtöbb filmünkben mi magunk voltunk a főszereplők, és ott már dolgoztunk együtt Ibolyával.”

Kifejtette, azért gondolta, hogy létrehozza a Picture Lock stúdiót, mert úgy látja, dokumentumfilmesként elég bizonytalan az élet, a megélhetés. „Talán ez volt a fő motiváció, és ott volt egy lehetőség, egy szerencsés helyzet, hogy lehet pályázni olyan dologra, amivel igazából foglalkozni szeretnék. És mivel ezt tanultuk, ebben érezzük otthon magunkat és ezt is szeretjük, jött az ötlet, hogy hozzunk létre egy olyan céget, amely rövid vizuális anyagok gyártásával foglalkozik. Idén szépen beindultunk, és olyan filmeket tudtunk csinálni, hogy a cég profilja szerint dolgoztunk, vagyis rövid reklámfilmeket készítettünk. Ezt a célt elértük, jövőre azt szeretnénk, hogy üzleti szempontból kicsit jobban beinduljon, virágzóbb legyen ez a vállalkozás.”

László Barna és Dunkler Róbert. Minden pontosan ki volt találva Fotó: András Tamás

A stúdió mintegy tíz reklámfilmet készített, forgatott eddig – köztük a Székelyhonét is –, és látva a munkáikat, egyre több megrendelő kéri fel őket újabb reklámfilm-készítésre. Van, aki már konkrét ötlettel érkezik a Harghita Business Centerben levő irodájukba, van, aki úgy, hogy szeretne egy reklámfilmet, de nincs elképzelése, hogy az milyen legyen. A két rendező között van egy megállapodás: mindig csak egyikük rendezi az adott filmet, megvan a projekt felelőse, a másik pedig besegít, de mindent megbeszélnek, az ötletelés, terepezés, forgatás közös munka.

„Amikor leülünk a megrendelővel beszélgetni, nem szoktunk elsőre összegekről tárgyalni, amíg nem tudjuk, hogy milyen témában szeretne filmet készíttetni, és amíg nem látjuk előre, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy elkészüljön a reklámfilm.

Elkezdünk ötletelni, hogy mit lehetne és hogyan. Vannak olyan megrendelők, akik kész forgatókönyvvel érkeznek, de az ritka. Általában van egy csíra, és azt kell virágoztatni” – vázolta fel Barni a munkafolyamat kezdetét. Ibolya hozzátette, ha megvan az irány, hogy merre kell haladni, hogy mit szeretne a megrendelő elmeséltetni, akkor következik a forgatókönyv megírása. Ezt követően jöhet a csapattoborzás. „Ha szükség van rá, színészeket vonunk be. Elmegyünk helyszínt nézni, felépítjük az egész történetet, megnézzük, hogy kikkel. Elég sok külső munkatárssal dolgozunk, itthon még nincs stabil csapat, próbáljuk ezt kiépíteni. Tehát vagyunk mi ketten, és nagyon sok külsős. A leforgatott anyagot sok esetben kiküldjük Budapestre utómunkára, hogy ott befényeljék, hangutómunkát készítsenek.”

Hosszú távon az a céljuk, hogy itthoniakkal dolgozzanak, szeretnék, ha kialakulna egy erős filmes csapat.

A forgatókönyv alakulásáról elmesélték, ha már megszületett az ötlet, leírják, és addig formálják a történetet, amíg úgy látják, hogy a legjobbat hozták ki belőle. „Tehát az ötlettől a kész forgatókönyvig, a forgatáson, vágáson keresztül a kész reklámfilmig elég sok változáson át szokott menni a sztori, ahhoz, hogy elérje a végső formáját. Ez sok döntéssel jár, amit közösen hozunk meg. Átbeszéljük, egy női agy és egy férfi agy nem azonosan gondolkodik, viszont úgy gondoljuk mindketten, hogy kreatívak vagyunk, és próbálunk ügyesen összerakni mindent a legjobb tudásunk szerint” – hangsúlyozta Barni. Úgy véli, az a jó, ha a megrendelő és ők is szenvedélyt éreznek a projekt iránt, amit meg kell valósítsanak, mert akkor csak az számít, hogy jó legyen.

Forgatás közben. Dunkler Róbertet találták a legmegfelelőbbnek Karcsi szerepére Fotó: Beliczay László

A Picture Lock tagjai év végén egy bemutatkozó estet is tartanak majd, amely keretében megmutatják az eddigi munkáikat, és bepillantást nyújtanak abba a folyamatba, amely során elkészül egy reklámfilm. Úgy látják, sok embernek fogalma sincs arról, hogy mennyibe kerül egy reklámfilm, és azt gondolják, hogy két ember kimegy, letesz egy kamerát a földre, felveszi a jelenetet, és kész. De ez nem így működik. Sok munka van a szervezés mögött, komoly felszerelés és technikai tudás kell, elég komplex folyamat, hogy elkészüljön a reklámfilm – mutatnak rá.

„Ahhoz vannak szokva az itteni emberek, hogy a reklámfilm azt jelenti, hogy valaki kimegy egy kamerával, lefilmezi azt, ami éppen a helyszínen történik, mindenféle előkészület nélkül, és abból néhány óra alatt összerak valamit. Kell egy áttörés, hogy megértsék az emberek, hogy ez nem erről szól, és nem így dolgozunk mi.

És ezt meg kell fizetni. Először jönnek, hogy egy-két perc, és hihetetlen számukra, hogy mennyibe kerül, aztán mikor végigkísérik az egész forgatást, akkor megértik. Nem is volt olyan esetünk, hogy valaki azt mondta volna, hogy nem érte meg, rájönnek, hogy brandépítésre és sok mindenre használhatják az elkészült filmet” – mesélte Ibolya.

Reflektorfényben a Toyota Corolla Fotó: András Tamás

A Székelyhon nyereményjátékát népszerűsítő film projektjét Barni vezette. A székelyhonos kollégák konkrét elképzelésekkel érkeztek a Picture Lockhoz: egyfajta „antireklámot” szerettek volna az előfizetési akciónak, azaz, hogy az olvasó „ne fizessen elő a lapra.” Barni ehhez találta ki a szituációt. „Láttam a Székelyhon székelyudvarhelyi székhelyét, nagyon vagánynak találtam. Eszembe jutott a Birdman című film, újra is néztük Ibolyával a snitteket, hogy egy kicsit kapjuk meg a film stílusát. Látható, hogy egy elég kreatív kameramozgás van benne, valahogy azt éreztük, hogy az iroda, a sztori adja azt, hogy egy hasonló stílusú reklámfilm készüljön, mint az Oscar-díjas Birdman, csak székelyudvarhelyi és reklámfilmes változatban.”

Figyelem! Kamera forog! Fotó: András Tamás

A forgatás három helyszínen zajlott, a park melletti sportpályán, a Székelyhon székhelyén, valamint az irodaépület előtt egy autóban. A reklámfilm főszereplőjének pedig Dunkler Róbertet, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház színészét kérték fel. „Vicces figura kellett nekünk, gondolkodtunk egy másik emberben is, de amikor elkészült a forgatókönyv, akkor őt láttuk megfelelőnek erre a szerepre. Az első próba után éreztük, hogy rendben lesz. Voltak csiszolnivalók a játékán, a kameramozgáson, a világításon stb, de úgy éreztük, hogy ő lesz a megfelelő ember. Az is jó volt, hogy ő maga is udvarhelyi, könnyebb volt az egyeztetés, leszervezés.

Kis csapattal készítettük, fontos volt, hogy az emberek minél közelebb legyenek. De az elsődleges szempont az volt, hogy jó Csóka (Dunkler Róbert beceneve) erre a szerepre, emiatt választottuk őt, és szerintünk nem tévedtünk.

A Karcsi név nem tőlünk jött, azt a Székelyhonosok adták neki. Az első forgatókönyvben, ami kicsit más volt, mint ez, ott is Karcsiként szerepelt. Aztán változott közben a forgatókönyv – a Székelyhonosok is adtak ötleteket, átbeszéltük, Fleisz Emőke volt a kapcsolattartó a Székelyhontól – és egyértelmű lett, hogy ki legyen a főszereplő. Nagyon korrekt és lelkes volt, bármit kértünk tőle, teljesítette. Azt éreztük, hogy a lelkét-szívét beletette ebbe a projektbe. Sok statiszta is volt a filmben, a Székelyhontól is, barátokat is vontunk be. Úgy láttuk, mindenki élvezte a forgatást” – avatott be a részletekbe a rendező.

Videó: Székelyhon

Mivel jól ki volt találva a forgatókönyv és a forgatás menete, nem kellett a végeredményhez sok nyersanyag. Olyan snittek voltak, amelyeket egyszer kellett felvenni, de ezek nagyon jól megkoreografált és sokszor elpróbált jelenetek voltak. „A Székelyhon reklámfilmje is egy olyan forgatás volt, ahol nem voltak feszültségek, nem volt nagy probléma. Természetesen minden forgatáson vannak kisebb gondok, de ezeket hamar megoldottuk. Ez annak is köszönhető, hogy mi is megismertük a technikát, összeszoktunk Ibolyával, a többi munkatárssal, és emiatt volt egy jó folyamata ennek az egésznek. A próbák is sokat hozzátettek, hogy ez ilyen formában el tudjon készülni. Meg voltunk elégedve ezzel a projekttel, azt éreztük, hogy beletettük azt, amit akartunk” – összegzett László Barna.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport