El kellene menni Ithakába, avagy amikor a költő basszusgitárt ragad

Péter Beáta 2024. február 21., 17:37

Befejezte az új verseskötetének a megírását, és mivel érezte, hogy kissé el kell távolodnia ettől a fajta munkától, gondolatvilágtól, basszusgitározni kezdett. Majd úgy alakult, hogy a mikrofon elé is ő került, és hát mi sem természetesebb, hogy a dalszövegeket is ő írja. Zenekari életről, az ismeretlen basszusgitárosokról és az új kötetéről is beszélgettünk. Most induló, Szia, hogy vagy? című sorozatunk első részében Muszka Sándornak szegeztük ezt a kérdést.

El kellene menni Ithakába, avagy amikor a költő basszusgitárt ragad
galéria
Muszka Sándor a stúdióban Fotó: Forrás: Ithaka zenekar

El kellene menni Ithakába – énekli Muszka Sándor az Ithaka című dalban, amelyet, ha egyszer meghallgatunk, nem tudjuk kiverni a fejünkből a dalszöveget és a bluesos, rockos melódiát. A József Attila-díjas költő, író nemrégiben fejezte be legújabb verseskötetét, s mint mondja, érezte, hogy kicsit el kell távolodnia, mással kell foglalkoznia, olyasmivel, ami nem költészet, nem irodalom. Így Főcze Katival (dobok, háttérvokál) és Pisztoli Ignátz Auréllel (gitár, háttérvokál) közösen zenekart alapított, Ithaka néven.

Mivel láttuk, hogy a világnak jelenleg a legnagyobb szüksége egy újabb zenekarra van, megcsináltuk!”

– írják a zenekar Facebook-oldalán. Első dalukkal a tavalyi év második felében rukkoltak elő, ezt követte a Ha megjössz című dal és videoklip, amely néhány hete jelent meg, és folyamatosan dolgoznak új dalokon.

Videó: Ithaka Zenekar

„Onnan indult az egész, hogy Balázst, a fiamat vittem Szépvízről Csíkszeredába, a Vámszer Géza Művészeti Népiskolába gitárórákra. Mindig kellett várnom, és rengeteg kólát megittam. Gondolkodtam, hogy valami értelmesebbet is csinálhatnék ezidő alatt, és eszembe jutott, hogy én mindig basszusgitáros szerettem volna lenni. Elképzeltem, hogy az milyen jó, hogy megállsz a dobos mellett hátul, nyomod a ritmust, elől pedig a gitáros és az énekes szerepelnek, nyomják.

A basszusgitárosok mindig hátul vannak, megállnak a takarásban, nem is tudja senki, hogy hogy hívják őket, ez egy kényelmes pozíció, mindig a gitárost és az énekest ismerik a zenekarokból. Én még a basszusgitárostól messze vagyok, de már játszok a hangszeren”

– mesélte a rá jellemző humorral. Így alakult tehát, hogy ő is beiratkozott a népiskolába, és amíg a fia gitározott az egyik teremben, őt Dósa László zenetanár basszusgitározni tanította egy másikban. „A következő lépés az volt, hogy egy-két dalt próbál az ember eljátszani, és a fiammal itthon nemcsak gyakoroltunk, hanem próbáltunk dalokat eljátszani. Kitaláltuk, hogy kellene egy zenekar. Meglett a zenekar, a végleges felállás a nyár folyamán alakult ki. Felvettük az első dalt, majd a másodikat. Úgy vélem, hogy mindenkinek kell egy hobbi, ami nem a munkája, mert akármennyire szereti a munkáját, tudjuk mindannyian, hogy különösen a férfiembernek, ha nincs hobbija, előbb-utóbb a kocsmában találja magát, mert nincs más elfoglaltsága. Van, aki focizni jár, van, aki kuglizni, pingpongozni. Én zenélek.”

Az Ithaka zenekar tagjai: Főcze Kati, Muszka Sándor, Pisztoli Ignátz Aurél Fotó: Forrás: Ithaka zenekar

A zenekar nevén sokat gondolkodtak, mert újat már nem nagyon lehet kitalálni – mutatott rá. De megtetszett nekik az első daluk címe, Ithaka – az elsüllyedt világ –, így ez lett. A zenekar minden héten pénteken vagy szombaton Sepsiszentgyörgyön próbál, mivel a másik két zenekari tag ott él. Idővel, ha egy koncertre való daluk összegyűl, élőben is megmutatnák ezeket a közönségnek.

S hogy mégsem sikerült teljesen elrugaszkodnia a költészettől, az írástól, mutatja, hogy Sanyi írja a dalszövegeket.

Valahogy nem volt kérdés, hogy én írom a dalszövegeket. Amikor elkezdtük, már voltak a fejemben dalok, írtam egy szöveget, valamit rápötyögtem a basszusgitáron, jött a gitárosunk, csinált belőle egy dalt. A dobos eldönti, hogy mennyire legyen gyorsabb, lassabb, ez egy közös munka, mindenki hozzáteszi az övét, és az én kezdetleges valamimből lesz egy dal.

Kati mondta, amikor kérdezték a stúdióban, hogy milyen zenét játszunk, hogy olyant, mint amikor a negyvenesek összeülnek zenélni. Műfajilag inkább a blues-rock felé hajlunk, de van olyan dalunk is, ami inkább punkos” – magyarázta.

Muszka Sanyinak egyébként nem ez az első zenekara, 16 évesen szülővárosában, Kézdivásárhelyen alapított egy punkbandát.

Ott is basszusgitáros akartam lenni, de ott is az volt, hogy nem volt, aki énekeljen, így énekes lettem. Itt is az történt.

Mint említettem, csak szerettem volna megállni a dobos mellett és hagyni, hogy más megvalósítsa magát. De meggyőztek, hogy ez így pont jó lesz, hogy én énekelek. Egy hónapig, kettőig tiltakoztam, aztán beleegyeztem. Nehéz, megizzasztanak ezzel, mert basszusgitározni és énekelni is még egy profi zenésznek is feladat. De minél többet gyakorol az ember, annál jobban megy. Van, amikor egyáltalán nem megy, de a fejlődés útja göröngyös. Mindenképp nagyon szeretjük csinálni.”

Fotó: Forrás: Ithaka zenekar

A megjelenés előtt álló kötetéről is szót ejtünk, amely a Zuhanás munkacímet viseli, és amely a Térey-ösztöndíj keretében készült. Mint mondta, a 2018-ban megjelent Szégyen, és a 2021-ben kiadott Idegen állat című versesköteteinek anyagához képest a Zuhanásban a téma változott, de a nyelvezet maradt.

Úgy gondolom, hogy sikerült elmélyíteni azt a nyelvezetet és azt a világot, amit a Szégyenben és az Idegen állatban hoztam. Mindent kivett belőlem, most azt érzem, sikerült amit elterveztem”

– mondta el zárszóként.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.