A gyerek a palotában és a putriban is gyerek

Liget 2020. március 13., 12:10 utolsó módosítás: 2020. március 13., 12:11

A megbélyegzett és hátrányból induló gyerekek, illetve a kevés érdeklődést mutató szülők mellett egyáltalán nem könnyű a pedagógusi pálya. Bodoki Lili, a besei iskola tanítója a mese gyógyító erejét választotta a valóság átkeretezéséhez. Tapasztalatairól olvashatnak a mai Liget mellékletben.

A gyerek a palotában és a putriban is gyerek
galéria
A helyzet a szegénység és a nemtörődömség következménye Fotó: 123RF

Bodoki Lili az idei tanévtől kezdődően tanít a marosvásárhelyi Alexandru Ioan Cuza Általános Iskolához tartozó besei tanintézetben, amelyben a magyar tagozaton két másik kollégával együtt foglalkozik az iskolai és óvodás csoportokkal. Eddig is volt mindig hátrányból induló tanulója, de ez az első olyan osztálya, amelyben szinte minden diákja hátrányos helyzetű roma családban él.

A pedagógus mesélt nekünk a mindennapokról abban az osztályban, ahol sok gyereknek az iskolai tej-kifli jelenti a fő étkezést, legtöbbjük pedig az iskolában tanul meg kezet mosni, köszönni és megköszönni valamit.

Ebben az osztályban a legnagyobb kihívást nem az jelenti, hogy betéve tudják az ábécét és elhozzák a legjobb jegyet a megyei olimpiászról, hanem az, hogy megtanulják az alapvető higiéniai szabályokat, legyen jövőképük és elhiggyék, hogy ők is számítanak a társadalomban.

A tanítónő bevallotta, nehéz ezt elérni napi négy órában, amikor a nap hátralévő részében mindent felülírnak az otthon uralkodó farkastörvények.

 A tanítónő pasztalatairól olvashatnak a mai Liget mellékletben.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.