Magánórarendszer: előnyök és hátrányok

Liget 2020. február 24., 11:18 utolsó módosítás: 2020. február 24., 17:29

Nem része a közoktatásnak a magánórarendszer, a korrepetálásból szerzett jövedelem gyakran adózatlan. A magánórák pénzt, időt és energiát igényelnek, mégis számos szülő magántanárhoz járatja a gyerekét. A Székelyhon napilap Látótér kiadványában ezt a témát járják körül.

Magánórarendszer: előnyök és hátrányok
galéria
Az iskolában nem jut idő a tananyag részletes leadására. Egyenes út vezet a magánórára Fotó: 123RF

Sok szülő azzal érvel, hogy az iskolában nincs idő mindent megtanulni például románból, ezért kell magánórára járatni a gyereket. Ez előfordulhat, ha a gyerek nem ismeri kellőképpen a nyelvet, és ilyenkor jól jöhet a segítség, de ha a korrepetálás szükségessége hosszabb időre kinyúlik, annak jelzésértéke van. „A magánóra egy lyuk betömésére hivatott”, tehát a kisebb-nagyobb ismerethiány pótlására. Ha ennél többről van szó, érdemes máshol keresni a probléma okait – fejtette ki a megkérdezett nevelési tanácsadó.

A magánórák ára változó, függ a tanár képesítésétől, de a felkészítendő tanulók korától is – kisebbeknek olcsóbb, érettségire készülőknek valamivel drágább.

Függ továbbá az ár a tantárgytól, a várostól, illetve a tanár saját elképzelésétől is. Bukarestben például 80-100 lejt kérnek el azért, amiért Maros megyében 50-75 lejt. Sok egyetemista is vállalja diákok korrepetálását, ők jóval kevesebbet kérnek, mint egy szakképzett pedagógus.
A témával kapcsolatban szülőt, pedagógust, szenátort is kérdeztek, érdemes tehát fellapozni a Látótér február 24-ei lapszámát.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.