KiMAXolt HBO

Tamás Attila 2024. május 29., 15:56 utolsó módosítás: 2024. május 30., 20:34

Nincs még egy olyan streamingfelület, ami ennyit változott volna az elmúlt néhány évben, mint a Warner Media szórakoztatóipari cégóriás ernyője alá tartozó online videótárból Netflix-konkurenssé váló HBO Go/Now/Max, amiről a legutóbbi átalakulás során egyszerűen leválasztották a presztízst adó HBO megnevezést, és nemes egyszerűséggel Max lett belőle. Elemzés.

KiMAXolt HBO
galéria
Fotó: Borbély Fanni

Május 21-én nem egy új piaci szereplő lépett be az európai streamingpiacra, hanem egy meglévő alakult át, mégpedig az alig két éve HBO Max-ként ismert platform alakult át és bővült ki, hogy újabb előfizetőket nyerhessen meg magának.

Mint tudjuk, ez a felület még HBO on Broadband néven futó video on demand szolgáltatóként indult 2008-ban, ezt váltotta 2010-ben (Európában 2011-ben) az HBO Go, ahol

fix havidíj ellenében lehetett elérni az HBO saját gyártású filmjeit és sorozatait, egyfajta visszanézhető alternatívaként, ha lemaradtunk volna az adott produkció televíziós sugárzásáról (amennyiben előfizettünk az HBO prémiumcsomagra a kábelszolgáltatónknál).

2015 márciusában elindult az HBO Now is, ahol csupán egy regisztráció ellenében szintén az HBO saját gyártású műsorait (filmeket és sorozatokat) lehetett utólag visszanézni, ám ennek az ingyenességnek is megvolt az „ára”, hiszen ahol épp ment (sok országban, köztük Romániában nem is volt elérhető) elképesztően akadozott a szolgáltatás, és lassan töltötte be a műsorokat, az akkoriban még a szélessávot hírből sem ismerő internetszolgáltatóknál.

A Netflix-érába belépve már egyre nagyobb teret hódított az HBO Go is, amelynek kezelőfelülete mindig is visszamaradott és körülményes volt a konkurencia letisztult és könnyen navigálható videókereső- és lejátszójához képest, a kezdetleges okostévés applikációjáról nem is beszélve, hiszen

hiába jelentkeztünk be a meglévő előfizetésünkkel, minden egyes alkalommal újra kellett csinálni ezt a procedúrát, mivel nem volt képes megjegyezni a bejelentkezési adatainkat.

Fotó: Borbély Fanni

A betöltés is mindig alacsony felbontásról indult, és sokszor maradt is ebben a minőségben az általunk nézett sorozat, amennyiben lassú volt az internetkapcsolatunk, ugyanakkor nem egyszer fordult elő, hogy akadozott, vagy várni kellett, hogy valamennyit betöltsön az adott műsorból ahhoz, hogy rendesen nézni lehessen.

Az amerikai piacon az HBO Go-t 2020. május 27-én váltotta a már ráncfelvarrt és kibővített HBO Max, az európai indulásra azonban két évet még várni kellett, azalatt továbbra is az HBO Go-n keresztül kaphattuk meg többek között a mindennapi Trónok harca-betevőnket.

2022. március 8-án végül nálunk is felváltotta a Go-t a Max, mi pedig azon nyomban le is teszteltünk, és úgy ítéltük meg, hogy nem ez lesz az a streamingplatform, ami tömegeket késztetne arra, hogy miatta mondják le a Netflix-előfizetésüket. Ez többek között amiatt is volt, mert az HBO-t tulajdonló vállalat nagyon tartotta magát az országhatárokhoz kötött geolokációra, így

Romániában eredeti szinkronnal és román vagy angol felirattal voltak elérhetőek az HBO tartalmai, míg Magyarországon adott volt a magyar szinkron és a magyar felirat is.

Fotó: Borbély Fanni

Egy kis trükközéssel ugyan ki lehetett cselezni a rendszert (Magyarországon regisztrált HBO-fiókot Romániában is lehetett magyar geolokációval nézni), de ez sovány lehetőség volt azon erdélyi felhasználók többségének, akik magyar szinkronnal nézték volna kedvenc HBO-sorozataikat, vagy éppen a Trónok harca epizódjait, miközben

a Netflixnél országhatárra való tekintet nélkül egyre több tartalom lett elérhető magyar felirattal, sőt magyar szinkronnal is.

Időközben javában zajlott az „újratervezés” a háttérben David Zaslav vezérigazgatása alatt. A Discoveryvel egyesülő Warnernél olyan csatornák kerültek a szórakoztatóipari nagyvállalat tulajdonába, mint a TLC, ID és az Eurosport, az HBO márka egyre kisebb helyre került a portfólióban, a cég pedig a saját gyártású projektjein kezdett spórolni azzal, hogy eltávolította őket az elérhető adatbázisából. „Mentek a kukába” többek között a saját gyártású európai sorozatok, köztük a magyar A besúgó is, de olyan presztízscímek is a spórlás áldozatául estek, mint a Westworld vagy a Ridley Scott produceri felügyelete alatt készült A farkas gyermekei is (utóbbi kettő azóta sem érhető el legálisan sehol).

Tulajdonképpen még meg sem száradt a lila festék az HBO Max új, lila kezelőfelületén, Zaslavék már azon kezdtek agyalni, hogy miként aknázzák ki a bővült portfóliót az időközben egyre telítettebbé váló streamingpiacon, amelybe olyan szereplők léptek be, és kezdtek egyre globális terjeszkedésbe, mint a Disney, a Paramount vagy éppen az Amazon. Így született meg a Max, ami már nem csak filmeket és sorozatokat kínált, hanem a Discovery és az Eurosport műsorait, ezzel pedig

egy kombinált tartalomszolgáltatás előtt nyílt meg az út a Netflix babérjaira is törő Warnernél.

Fotó: Borbély Fanni

A Max megnevezés is ezt takarja: egy kimaxolt video on demand szolgáltatást, amely több érdeklődési kört is lefed: a true crime dokusorozatoktól, az ismeretterjesztő dokumentumfilmeken át a sportközvetítésekig.

Gyakorlatilag egyfajta „kábeltévének” is tekinthető, csak épp nem két éves, hanem bármikor lemondható hűségidővel.

Mivel az HBO már csak egy része az időközben felduzzadt portfóliónak, ezért a Warner úgy döntött, hogy már nem ezzel – az amúgy korábbi presztízstartalmaikat gyártó, de a 2020-as évekre eléggé felhígult részlegükkel – adják el a sokadszorra átalakított online videótárukat, hanem

nemes egyszerűséggel Max-ra keresztelik, ezzel is érzékeltetve, hogy itt már a „maximumot” adják egy vagy többhavi előfizetésért cserébe.

Fotó: Borbély Fanni

Kék színnel és a korábbihoz képest letisztult arculattal váltotta az HBO Max-et az Egyesült Államokban a Max tavaly, május 23-án. Hozzánk (Európába) rá egy évre, idén május 21-én érkezett, ezalatt pedig be kellett érnünk az HBO Max-szal, de most ugyanazt a csomagot kapjuk mi is, ami eddig az amerikai felhasználók kiváltsága volt.

A saját gyártású HBO-tartalmak már csak egy kis hub a rengeteg mindent tartalmazó kezdőfelületen.

Az átállás viszonylag gördülékenyen ment, de most nem a meglévő alkalmazást kellett frissíteni, hanem az újat letölteni, azonban míg az HBO Maxnál csak egy előfizetési opció létezett, addig a Maxnál már három lehetőség közül választhatunk: az eddigi Legacy Standard előfizetés, amiben benne volt gyakorlatilag minden (4K felbontás, Dolby Atmos hangzás, stb), és havi 4,99 euróba (majdnem 25 lejbe) került az most a Basic csomaggal egyenértékű, amiben reklámok is lesznek. Ennyi pénzért tehát az időnkénti reklámok felvillanása mellett full HD-ben streamelhetjük a tartalmakat egyszerre mindössze két eszközön.

A Standard előfizetés már 6,99 euróba (közel 35 lejbe) fog fájni, amiben már nem lesznek reklámok, full HD minőségben érhetjük el a tartalmakat, szintén két eszközről streamelhetünk párhuzamosan, és egyszerre 30 filmet vagy sorozatepizódot tölthetünk le, amit offline is nézhetünk.

A 9,99 euróba (közel 50 lej) kerülő Premium csomag tartalmazza a 4K felbontást és a Dolby Atmos hangzást a filmeknél és sorozatoknál, négy eszközön nézhetjük párhuzamosan, és 100 offline letöltést engedélyez (de ezt korlátozhatja). Árban ez még mindig ott van, mint a Netflix standard előfizetése, hiszen ott a prémium, 4K-s csomagért 11,99 eurós (közel 60 lej) havidíjat kérnek.

Fotó: Borbély Fanni

A Maxnál ugyanakkor lehetőség van éves előfizetésre is (ezeknél is csomagonként emelkedik a kedvezményes ár), ugyanakkor

havi 3 euró (közel 15 lej) kicsengetésével a sportközvetítéseket is megkapjuk, amik értelemszerűen nem képezik részét egyik alapcsomagnak sem.

Ezzel a felárral gyakorlatilag az Eurosport 1 és 2-es csatornák közvetítéseit kapjuk, olyan sporteseményekét, mint a Roland Garros, vagy a US Open, de a Tour de France kerékpárverseny futamait és a Nemzetközi Síszövetség sporteseményeit is láthatjuk majd. Forma 1-re és Bajnokok Ligájára ne számítsunk, cserébe viszont a 2024-es, párizsi olimpia közvetítését megkapjuk az alapcsomagunkban (ehhez nem fog kelleni külön a sport előfizetés).

Fotó: Borbély Fanni

Aki tehát élőben követné a soron következő nyári ötkarikás játékok eseményeit, de nem rendelkezik kábeltévé előfizetéssel, és nem akar az ingyenes streamekkel vesződni, annak mindössze

egy alap Max előfizetés is elég, hogy telefonon, tableten, laptopon vagy okostévén tudja követni az olimpiát.

A Max az átállási időszak alatt úgymond „beetetést” tart, vagyis az automatikus átállás során a Premium csomagot kapjuk az eddigi előfizetésünk áráért, azonban, várhatóan néhány héten vagy hónapon belül már minden felhasználót választás elé állít, hogy melyik csomagra fizetnének elő, és sokan akkor fognak szembesülni azzal, hogy

ha továbbra is 4K-ban fogyasztanák a filmeket és sorozatokat, akkor ez az eddiginél több pénzükbe fog kerülni.

Magyar szinkron és magyar felirat a Maxon nálunk (Romániában) tovább sincs, bár amíg próbálgattuk az új felületet, felcsillant a remény, hogy az új filmeknél már a Netflixhez, a Disneyhez és az Amazon Primehoz hasonlóan magyar szinkront és feliratot is választhatunk, mivel többek között a felületre frissen felkerült Dűne: Második részt és a Barbie-t is el tudtuk indítani magyar nyelven. Ez azonban anyagunk írásakor már nem opció, továbbra is az eredeti nyelv és az angol, valamint a román felirat adott, a rést a pajzson pedig az átmeneti időszak kapkodásának tudjuk be, vagyis annak, hogy

a nagy kapcsolgatások között valaki véletlenül kilőtte néhány óvatlan pillanatra a geolokációs korlátozást.

Magyarországon természetesen magyar nyelven érhető el a Max és a szinkron, valamint a magyar felirat alap mindegyik tartalomnál.

Fotó: Borbély Fanni

A Warner mozifilmjei természetesen a Max-ra érkeznek a moziból való kifutásuk után (meglehetősen rövid időablakkal). Az induláskor a Dűne második részével is promózták, hiszen az volt a húzónév, de itt fog debütálni a Mad Max: Furiosa is, amire várhatóan szintén nem kell majd hónapokat várni, hiszen sajnos a tömegek érdeklődése hiányában elég nagy bukásnak ígérkezik a mozikban. A kényelem pedig nagy úr, így várhatóan otthonuk kényelméből többen fogják majd pótolni, bár ahogy a Dűnét, ezt is moziban kellene látni és hallani, nem pedig a tévénk képernyőjén és hangrendszerén keresztül.

Ha pedig valaki háttértévének használná a Max-et, megteheti, hiszen az ID, TLC és Discovery csatornák műsorait simán elindíthatja mondjuk házimunka közben, de külön gyűjtőkategóriát kapott a portfólióhoz tartozó rajzfilmes Adult Swim és Cartoon Network, az HBO és a már külön brandet képviselő Max Originals, de egy helyről érhető el az összes gyermekműsor, ugyanakkor a Harry Potter-filmek is külön hub-ot kaptak, ami majd bővülni fog a várhatóan 2026-tól érkező Harry Potter-sorozattal, ahogy a Gyűrűk ura-franchise is a mozifilmek után itt fog bővülni a jövőben.

A Max összességében már egy igazi Netflix-rivális, a kérdés csak az, hogy kinek fér még bele a büdzséjébe egy Netflix, Disney, Spotify, Youtube Premium mellé, illetve valamelyik alternatívájaként.

A magyar szinkron és felirat hiánya térségünkben továbbra is eltántorító tényező lehet, ahogy a prémium-csomag borsos ára is.

Fotó: Borbély Fanni

A sportrajongók viszont elgondolkodhatnak az előfizetésen, ugyanakkor a párizsi olimpia idején várhatóan nagyon megugrik majd az előfizetők száma, amivel aztán elbüszkélkedhet David Zaslav, akinek továbbra sem lehet megbocsájtani, hogy pár éve, szintén az ő vezetése alatt nyírták ki a minőséget képviselő, számukra azonban fölösleges költséggel járó HBO-tartalmakat, aminknek egy része a konkurens streamingplatformokon lelt otthonra. Így ne csodálkozzon Zaslav bácsi azon sem, ha sokaknak nem fog kelleni a Max-előfizetés, hiszen ott tartunk, hogy gyakorlatilag Netflixen is tudunk Band of Brotherst vagy épp True Bloodot nézni.

Fotó: Borbély Fanni

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.