Tíz sorozat, amit nagyon várunk 2022-ben

Tamás Attila 2022. január 10., 17:15 utolsó módosítás: 2022. január 10., 21:54

Gyűrűk ura- és Trónok harca előzménysorozat, ateista androidok és napistenhívők harcai, megalomán és gyarló szuperhősök, személyiségzavaros antihős, vikingek, álomisten, multikulturális hajós tortúra a 19. század utolsó évében, népszerű posztapokaliptikus videójáték-adaptáció, „feltámadó” jedi-mester: ezek az általunk legvártabb sorozatok idén. Ajánló.

Tíz sorozat, amit nagyon várunk 2022-ben
galéria
Rengeteg nagyköltségvetésű presztízssorozat érkezik 2022-ben is a streamingplatformok kínálatába Fotó: Liget-montázs

Lassan belefulladunk az évről évre érkező mozgóképmennyiségbe, már évek óta képtelenség számontartani, hogy mennyi új széria érkezik és folytatódik a streaming térnyerésének köszönhetően. Idén várhatóan tovább bővül a nálunk is legálisan elérhető filmek és sorozatok listája is, ugyanis

várhatóan idén megérkezik Romániába is a Disney+ és az HBO Max, így már négy streamingplatform közül választhatjuk ki azt, hogy melyik kínálatára leszünk hajlandóak pénzt áldozni.

Ha a gyerkőcök kedvében járnánk, és inkább családi filmeket, rajzfilmeket, Marvel és Star Wars-produkciókat néznénk, akkor a Disney+ lesz a nyerő, ha a minőségi drámákat és a Warner Media sötét hangulatú szuperhős- és szörnyfilmjeit részesítjük előnyben, és még a Gyűrűk ura- és a Harry Potter-filmeket is időnként ledarálnánk, akkor az HBO Max lesz a mi platformunk. De az is lehet, hogy maradunk a Netflixnél a sok limonádé mellett az időnkénti szórakoztató tartalmak és a mások által is nézett sorozatok miatt (na meg azért, mert a fiókunkban ott vannak a rokonaink, barátaink, ismerőseink – vagy épp mi potyázzuk valakitől), az Amazonra pedig tudjuk, hogy alig valaki fizet nálunk elő, míg az Apple Tv+ az „almások kiváltsága”, és ha ott jelenik meg valami érdekes, azt „úgyis letorrentezzük”.

Tény, hogy ezzel a felhozatallal nem hogy nem fogunk kedvünkre való sorozatokat kapni, hanem

idén is túltelítődhetünk velük, de vannak, amik a szédületes mennyiségű kavalkádból is kiemelkednek, és hatalmas érdeklődésre tartanak számot.

Válogatásunkba nem kerültek bele olyan sorozatok (ezért csak itt soroljuk fel őket), mint az éppen hétfőn a második évaddal folytatódott Euphoria, a Pamela Anderson-szexvideóját feldolgozó, a Hulura érkező Pam and Tommy, az újabb Marvel-sorozatok, mint a Moon Knight, a Ms. Marvel és a She-Hulk, a Halo-videójáték alapján a Paramount+-ra érkező Halo-sorozat, az Így jártam anyátokkal népszerűségét meglovagolni akaró Így jártam apátokkal spin-off vagy éppen a Vaják Blood Origins címet kapó előzménysorozata, de ide sorolhatjuk a Bridgerton március 25-én érkező második évadát is, az idén tényleg érkező Stranger Things negyedik évadáról és a még nem ismert őszi sorozatdömpingről nem is beszélve.

Most már azt is tudjuk, hogy hiába a rengeteg minőségi sorozat és a marketingjükbe ölt tengernyi pénz, hiszen

az év valamely pontján a semmiből tűnik fel egy Squid Game-kaliberű Netflix-őrület, amire aztán rákattan a fél világ.

No de nézzük is, hogy melyik az tíz sorozat, amit nagyon várunk 2022-ben.

Peacemaker (HBO Max) – premier: január 13.

Aki követi a filmvilág történéseit, annak nem újdonság, hogy a legendás James Gunn rendező a két, nagy sikert arató Guardians of the Galaxy elkészítése után tett egy kitérőt a Marvel-rivális DC-nél, ugyanis a Marvel mondhatni megvált tőle egy időre a kissé ellentmondásos tweetjei miatt. Ennél nagyobb hibát nem is követhettek volna el, ugyanis Gunn elkészítette a DC számára a teljesen újragondolt (remakelt, rebootolt), de azért néhány karaktert megtartó, a 2016-os, botrányosra sikerült Öngyilkos Osztag 2021-es, valóban őrült filmváltozatát, amit aztán a Warner párhuzamos forgalmazásban – moziban és streamingen – mutatott be augusztusban. A pozitív kritikai elismerések tömkelegét hozó film mellett azonban Gunn egy sorozatot is leforgatott menet közben az újragondolt Öngyilkos Osztag legellentmondásosabb karakteréről, a John Cena – szintén pankrátorból Dwayne Johnson kaliberű filmsztárrá avanzsáló filmsztár – által alakított Peacemakerről. Arról a karakterről, aki a béke elérése érdekében „képes lenne nőket és gyermekeket is legyilkolni”, szóval elcseszett egy figuráról van szó. Mivel a James Gunn-féle Öngyilkos Osztag sem nélkülözte a beteg- és a rendkívül agyzsibbasztó humort és a jobbnál jobb gegeket és kikacsintásokat, így előreláthatóan a sorozat is tobzódni fog ezekben.

Videó: HBO Max

A nyolcrészes évad első három epizódja január 13-án jelenik meg, a többit pedig heti bontásban kapjuk.

Raised by Wolves (HBO Max) – premier: február 3.

2020 őszén az egyik nagy meglepetés volt a Ridley Scott rendezőóriás nevével fémjelzett, egyedi látványvilágú tízrészes sci-fi sorozat, ami egy android „párról”, az általuk egy idegen bolygón nevelt gyerekekről és egy vallási szektáról szólt, a Föld pusztulása után, valamikor a 22. század elején. A helyenként rendkívül elborult és véres, high concept sci-firől nem lehet azt mondani, hogy ne lenne egyedi a mai sorozatfelhozatalban, nemrégiben pedig az is kiderült, hogy idén februárban folytatódik a meglehetősen furán véget ért első évad, ami egy csomó új kérdést vetett fel a gyerekeket mindenáron óvó androidokkal és a Travis Fimmel (a Vikingek sorozat Ragnarja) által alakított fura figura és párja történetét illetően, úgyhogy alig várjuk, hogy nézhessük, mit hoz majd a folytatás.

Videó: HBO Max

Ahogy az első évad részei is heti rendszerességgel érkeztek, úgy ez várható a február 3-ai, feltételezhetően két vagy három részt magába foglaló premierjét követően.

Vikings Valhalla (Netflix) – premier: február 25.

Az északi mitológia és a viking-sagák feldolgozásai elnyűhetetlenek, és rendkívül nagy népszerűségnek örülnek, elég csak az Assasin’s Creed játéksorozat legutóbbi részére, a Valhallára gondolni, de ott van még az északi mitológiába átkerült God of War játékszéria 2018-as és a várhatóan idén érkező, Ragnarök címet kapó része is, de ide sorolhatjuk a Marvelt is, ami az északi isteneket, Thort és Lokit is átemelte a szuperhősös univerzumba. A vártnál hamarabb, már február végén érkezik a népszerű Vikingek sorozat immár a Netflix égisze alatt készült spin-offja, ami a hivatalos szinopszis szerint Ragnar és fiainak története után mintegy száz évvel játszódik, és Leif Erikson, Freydis, Harald Hardrada és Hódító Vilmos karakterein alapszik, és egy teljesen új, feltételezhetően a mai trendeknek megfelelően fikcióval vegyített történelmi eseményeket dolgoz fel. A jó hír, hogy a 24 részesre tervezett első évad fele, vagyis 12 epizód egyszerre lesz elérhető, úgyhogy lehet majd darálni.

Videó: Netflix

The Boys (Amazon Prime) – premier: június 3.

Ha igazán rendhagyó, naturalista, véres és a zsánert teljes mértékben kiforgató szuperhősös tartalomra vágynánk, akkor azt az Amazon gyártja nekünk, ugyanis itt adaptálták sorozatformátumban Garth Ennis és Darick Robertson vérben, gusztustalanságokban, megalomán szuperhősökben tobzódó The Boys című képregényét. Az Amazon legnépszerűbbé váló sorozatának harmadik évados premierdátumát épp a napokban jelentették be egy nagyon rövid, anti-Supermanként is hivatkozott, ijesztően mosolygó Homelandert fotózó kedvcsinálóban, így már tudjuk, hogy a folytatás és egyben az egész szezon június 3-ától lesz elérhető, amiben egy szuperhős-orgiát és soha nem látott mennyiségű művért láthatunk, de ebben a szezonban mutatkozik be az Amerika Kapitányra hajazó Soldier Boy és a Marvel Skarlát boszorkányára (Vanda Maximoff) hajazó Crimson Countess is, de a Karl Urban által játszott Billy Butchert és a „fiúkat” is láthatjuk ismét szembeszállni a megalomán szuperhősökkel és az őket irányító Vought megacéggel.

Videó: Amazon Prime

Obi-Wan Kenobi (Disney+) – nincs még kitűzött premierdátum

Az előzménytrilógia egyik legnépszerűbb karaktere, a skót Ewan McGregor alakításában megismert padawan majd jedi-mester kisképernyőn tér vissza, és vele is tovább bővítik a filmek terén épp megrekedt (ami nem is baj a legutóbbi trilógiát látva) Csillagok háborúja-univerzumot. A Mandalorian sikeréből és az abból kinövő, december végétől futó The Book of Boba Fett spin-offból kiindulva ezzel a sorozattal pláne nem fog mellényúlni a Disney, hiszen egy rendkívül szerethető karakterről van szó, aki kulcsfontosságú események alakítója, és aki ott volt, amikor Anakin átállt a Sötét Oldalra, hogy aztán láthassuk, ahogy a Star Wars idővonalban évtizedek múlva ismét megküzdjenek az eredeti trilógiában, akkor már Dart Vaderként és Benként. A sorozat a Sithek bosszúja után játszódik, és visszatér benne az Anakint/Darth Vadert játszó Hayden Christensen is, úgyhogy egyfajta geek-reunionnak is tekinthető a sorozat, amiről egyelőre annyit tudunk, hogy 2022-ben érkezik.

The Sandman (Netflix) – nincs még kitűzött premierdátum

Aki előszeretettel fogyaszt fantasyt vagy különböző mitológiákon alapuló fiktív történeteket könyv, filmek vagy éppen sorozatok formájában egyaránt, annak biztosan ismerősen cseng Neil Gaiman neve. A rendkívül népszerű író nevéhez olyan művek fűződnek, mint a Csillagpor, Amerikai Istenek, Coraline, Sosehol vagy éppen az Északi mitológia. Most azonban a Netflix az író – főként az angol nyelvterületen népszerű – képregényére csapott le, és abból készít sorozatot, így a képernyőn is láthatjuk megelevenedni a Sandmant, a folklórból az álom isteneként számon tartott kitalált karaktert és számos más, mitológiai lényt, akiket olyan brit színészek keltenek majd életre, mint a Trónok harcából is ismert Gwendoline Christie és Charles Dance, a Doctor Who-ban és a Victoriában feltűnt Jemma Coleman, a leginkább a Harry Potter-filmekből ismert Dawid Thewlis vagy éppen Tom Sturridge, Patton Oswalt, Boyd Holbrock, Stephen Fry és még sokan mások. Az eléggé filozofikus hangvételű művet a képregényen túl még hangjátékként is feldolgozták, így adott a kérdés, hogy mennyire fog működni mozgóképes formátumban is. Premierdátum még egyelőre nincs, de várhatóan valamikor nyáron érkezhet a Netflix kínálatába.

Videó: Netflix

1899 (Netflix) – nincs még kitűzött premierdátum

A német Baran bo Odarról és alkotótársáról, Jantje Frieseről a három évaddal kerek egésszé váló, meglehetősen bonyolult, de a végére minden téren értelmet nyerő Dark óta tudjuk, hogy szenzációs forgatókönyvírók és sorozatkészítők, így sokan vagyunk, akik nagy várakozással tekintünk az újabb projektjükre, az idén érkező 1899 címet viselő sorozatukra. A nyolcrészes történet egy többnyelvű, Európából az amerikai kontinensre tartó migránscsoportról fog szólni, akikkel megmagyarázhatatlan dolgok történnek az út során. Az igazi multikulti sorozat attól is különleges lehet, hogy olyan, nem igazán ismert, európai színészgárdát toboroztak össze hozzá, akik többnyire egymás nyelvét sem beszélték. Arra, hogy az európai sorozatok hírnevét fogja öregbíteni az alkotás, arra a készítők neve már garancia, már csak az kellene kiderüljön, hogy mikor darálhatjuk a részeket. Mi 2022 nyarára, esetleg őszre tippelnénk a megjelenést.

Videó: DARK & 1899

House of the Dragon (HBO Max) – nincs még kitűzött premierdátum

Érthető, hogy a sorozatnézők többsége szkeptikusan áll az idén érkező, a Targaryenek aranykorát feldolgozó Trónok harca-előzménysorozat előtt, mivel hatalmas csalódás volt az anyasorozat befejezése. Az HBO azonban még látja a potenciált a George R. R. Martin Tűz és vér sagájának újabb és újabb történeteinek sorozatos adaptálásában, és nagyon szeretnék, ha a jövőben készülő „trónokharcás” produkciók is hasonló népszerűségnek örülnének, mint az eredeti sorozat. Ez még nem volt túl kifizetődő számukra, ugyanis több, párhuzamosan futó sorozat előkészítése is folyamatban van, de nemrég derült ki az is, hogy egy, már leforgatott, de a végeredményt látva elkaszált, és már adásba nem kerülő Game of Thrones pilot-ra több mint 30 millió dollárt költöttek. A House of the Dragon várhatóan nem lesz anyagi bukás, de nagyon jónak kell lennie ahhoz, hogy potenciális nézők milliói tartsanak ki mellette, ráadásul úgy, hogy a fantasysorozat-piac időközben eléggé telítődött: itt van például a Vaják vagy az Idő kereke, nem beszélve még számos, a jövőben érkező szintén ebben a műfajban készülő filmről és sorozatról.

Videó: HBO Max

The Lord of the Rings (Amazon Prime) – premier: szeptember 2.

Szándékosan nem említettük az előbbi felsorolásban, ugyanis ez a sorozat teljesen más ligában játszik úgy az elkészülésének körülményeit, mint a produkció grandiózusságát tekintve. A történelem eddigi legdrágább sorozatáról van szó, ami érthető, hogy mekkora rajongóbázissal rendelkezik J. R. R. Tolkien fantasyvilága. Az etalonként számontartott Gyűrűk ura-filmek és a minőségükben bődületesen hitványra sikerült Hobbit-trilógia után az Amazonnál úgy döntöttek, hogy nem készült még elég mozgóképes adaptációja a tolkieni világnak, így ideje a manapság rendkívül népszerű sorozatformátumba is átültetni.

A woke és a helyenként túltolt pollkorrektség szele azonban várhatóan ezt a produkciót sem kímélni, így a kiszivárgott információk alapján láthatunk majd sötétebb bőrszínű hobbitokat és ki tudja mennyi, a történet és a világ szempontjából nem releváns, de erőltetett változást, amit Tolkien biztosan nem úgy tárt a könyvolvasók elé, ahogy az a sorozatban lesz. A rossz nyelvek szerint meztelenség és szexjelenetek is lesznek a sorozatban, amit minden Gyűrűk ura-rajongó csípőből utasít vissza, hiszen ezzel az eszközzel a filmeket készítő Peter Jackson sem élt, és valahogy nagyon idegen ettől a tiszta és az irodalmi magasságokban szárnyaló fantasyvilágtól. A produkció első botránya is megvolt, hiszen a készítők Új-Zélandon (ahol a filmek is készültek) forgatták az első szezont, ezt követően pedig bejelentették, hogy a már berendelt második évad már az Egyesült Királyságban fog készülni, ami igencsak nagy presztízsveszteség és érvágás a déli szigetország turizmusának, ami gyakorlatilag egybefonódott a kitalált Középfölde nevével, és a Gyűrűk ura világával. A Másodkorban (tehát jóval a Gyűrűk ura történései előtt) játszódó sorozat azonban mindezek ellenére grandiózusnak ígérkezik, így kíváncsian várjuk, hogy 2022-ben hogyan értelmezik a tolkieni világot az egyik legtöbb pénzzel rendelkező tartalomgyártónál. A sorozat első része szeptember 2-án érkezik, majd heti bontásban jön a többi.

Az egyetlen hivatalos fotó, amit eddig kiadtak a Gyűrűk ura sorozatról Fotó: Amazon Prime

The Last of Us (HBO Max) – nincs kitűzött premierdátum

Végül pedig elérkeztünk az általunk legjobban várt sorozathoz, aminél rezeg a léc, hogy egyáltalán 2022-ben láthatjuk-e majd, mivel még javában zajlik a forgatása, amit biztosan hosszas utómunka fog követni a kész produkcióig. A Naughty Dog immár kétrészes videójátéka azzal vonult be köztudatba, hogy egy interaktív, filmszerű élmény, amiben nem is annyira a játékmechanikák, hanem a történet és annak elmesélése a lényeg, amit a játék végigvivése alatt bontakozik ki. Míg a 2013-ban megjelent, Playstation-exkluzív The Last of Us videójáték hatalmas kritikai sikert ért el, és a játékosok is odavoltak érte, addig a 2020-ban megjelent Last of Us: Part II már jóval megosztóbb lett, többek között amiatt, hogy a történet egyes fordulatai idő előtt kiszivárogtak, és mint kiderült, a játékosok egy részét rendkívül felbosszantották a játékban meglépett, sokkolónak szánt fordulatok.

A bosszúról és annak nézőpontjait bemutató játékról mi is írtunk, és úgy gondoljuk, hogy a felháborodás nem volt jogos, hiszen egy hihetetlenül jó játékról van szó, ezt pedig az eladások és az első rész bravúrjaira hajazó kritikai siker is megerősített. Az első játék történetét feldolgozó sorozaton dolgoznak most az HBO-nál, a főszereplő Joel eljátszására pedig napjaink egyik legfoglalkoztatottabb A-listás színészét, Pedro Pascalt (Trónok harca, Narcos, Wonder Woman 1984, The Mandalorian) választották, míg Ellie szerepére a szintén a Trónok harcából ismert Bella Ramseyre esett a választás, akik így a popkultúra egyik ikonikus duóját játszhatják el a sorozatban.

Szerepelni fog a Last of Us-ban még Nick Offerman, Anna Torv, Gabriel Luna és még sokan mások, mi pedig pedig kíváncsian várjuk, hogy miként ültetik át képernyőre Joel és Ellie az emberiséget elpusztító és zombivá alakító gombás fertőzés után játszódó történetét. Mivel az HBO-nál készül, ezért megvan rá a garancia, hogy minőségi darab lesz, ami hozzátesz majd a Naugty Dog magas minőséget képviselő videójátékaihoz, és a nem játékos közösséggel is megismerteti ezt a nem mindennapi, érzelmes és szívszorító történetet.

Ellie és Joel a sorozatban, egyelőre hátulnézetből Fotó: HBO Max

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.