Trottyos, feszes, lógós, slampos – hogyan ne hordjuk a férfi öltönyt?

Katona Zoltán 2022. október 20., 20:00 utolsó módosítás: 2022. október 20., 20:11

Ne csak lakodalomba vegyünk öltönyt, mert nem akkora gáz, sőt, ha megfelelően szépen hordjuk, akkor tényleg a lehető legjobban tud mutatni rajtunk. Az öltöny ugyanis nemes egyszerűséggel a modern férfiruházkodás legteteje. A „Hogyan ne legyél tongyó?” folyamat egyik csúcsához érkeztünk, ha megtanulunk jól hordani egy férfi öltönyt. Nem nehéz, és nem is olyan drága.

Trottyos, feszes, lógós, slampos – hogyan ne hordjuk a férfi öltönyt?
galéria
Van választék készruhából is, csak tudni kell a szempontokat Fotó: Pexels.com

Az igényes férfi formális, ünnepi alapöltözete még mindig az öltöny – tetszik, nem tetszik, ennél komplexebb „egyberuhát” a férfiak számára még nem találtak ki. Persze, hogy James Dean és a Ramones óta a bőrdzseki-fehér póló-farmer-tornacipő a legvagányabb, de a katonai egyenruhákból nagy átalakulások után a huszadik század első évtizedeire létrejött két- vagy háromrészes öltöny istenigazából olyan nagyot nem változott.

Annyira nem, hogy még néha nagyon komolyan újra divatba jön, gondoljunk csak a Beatlesre, jobban kinéző politikusainkra vagy az elmúlt másfél évtized hipsztereire – mindenki „hozott anyagból” dolgozik és dolgozott, sőt ugyanazokból az anyagokból.    

Egy öltöny vagy kettő?

No de… Egy alapvetően kisvárosokból és falvakból összetevődő régióban – mint amilyen Székelyföld is – a munkahelyi, illetve egyházi dresszkódokat is igen lazán kezeli a férfiemberek többsége, ezért igen-igen ritka az olyan ember, aki hétköznap, munkahelyi kötelezettségének eleget téve öltönyt hord. Nem zakót inggel és nadrággal, hanem öltönyt, tehát összeillő, egyszínű zakót és nadrágot, találó inggel, nyakkendővel és természetesen cipővel. Sajnos odakerültünk, hogy mára a hétköznapokból is kikopott az öltöny, de lassan az egyszerű zakó (farmerrel, sportcipővel) is kimegy, hiszen intézményvezetőket, polgármestereket, igen jól szituált üzletembereket, felsővezetőket látunk egyszerű kabátban, trottyos farmerben, nyakkendő nélkül a mindennapokban – ne menjünk bele ebbe, a lényeg, hogy férfi öltözködés szempontjából minden szinten slamposodás, igénytelenség látszik az „utcafronton”, öltönyt csak lakodalomba vesz fel az ember, s általában akkor is rosszul hordja, vagy szerencsére (néha) nem.

Ha felállsz, a zakót begombolod Fotó: Pexels.com

A székelyföldi férfiember általában tizennyolc éves korában kap először öltönyt, ez az ún. „érettségi-öltöny” még akkor is, ha az illető nem érettségizik le, mert – székely lévén – elvágják románból.

Ezzel jár lakodalomba is egészen addig, ameddig meg nem nősül ő maga is – ekkor veszi(k) meg (neki) élete második öltönyét. Ezután ebben jár el a mások lakodalmába, szerencsétlenebb és sajnálatosabb esetben ebben temetik el.

Öltönyben laza is tudsz lenni Fotó: Pexels.com

Persze amit az ő lakodalmán rátűztek, azt leveszi róla, a lakodalmi torta foltját pedig „kiveteti” belőle az asszonyka valamelyik módszerével (pl. benzin vagy más, kínaiboltos okosságok) vagy a folttisztítóval. Ha kezd megöregedni, akkor általában kap még egy általában szürkét vagy feketét, az öregkori lakodalmakban tataként ebben táncol az unokákkal, aztán pár év múlva ebben van az áufvíderzén.  

Ha nem túl gyakran hordod, és ha nem is szereted, akkor elég egy – az viszont legyen megfelelő méretű, szép és kényelmes.

Ne szorítson, ne feszüljön rád, de ne is lötyögjön, az ujja hossza legyen pont annyi, amennyi kell. Az öltönyvásárlás vagy csináltatás nem ötperces folyamat, de gondolj arra, hogy az életben csak néha kell megtenni – ha igényed van rá, akkor nem kétszer vagy háromszor, de tényleg megéri, neked lesz jobb.

Konfekció vagy úri szabó?

A nagy dilemma mindig ez, sajnos vidékünkön egyre kevesebb a rendelésre, méretre gyártó szabó, viszont van – ez azért is fontos, mert egy jó szaki a készruhagyárakban vagy üzletekben elkészített és árusított öltönyhöz is úgy hozzá tud nyúlni, hogy az jó lesz. Igen, a jó szabó csodákra képes, úgy átalakítja az öltönyödet, hogy tényleg jól érzed magad benne: leszűkíti a nadrágot, bevesz a zakóból, rövidebb ujjat csinál neki (nem csuklóból hajt vissza, hanem vállból szab vissza), a bélést is megigazítja. Ha a szakértelme megvan hozzá, és a neked tetsző anyagot is be tudja szerezni, akkor méretre el is tudja készíteni, ehhez sok-sok próba és ráigazítás kell, de a türelem szép öltönyt terem.

Az öltönyhöz klasszikus bőrcipő megy Fotó: Pexels.com

Ami a készruhát illeti, el lehet találni ezt is, de nagyon sokat kell felpróbálni. Nem vagyunk egyformák, a karunk és a lábunk hossza, a mellkasunk, a vállunk, derekunk vastagsága mind-mind meghatározó.

A legeslegfontosabb a vállcsúcs, ha az jó helyen van, akkor ki lehet mondani, hogy Na!, ezután jön a többi rész (a „hallám”).

A konfekcióöltönyt csak akkor vedd meg, ha minden része illeszkedik, vagy ismersz egy megbízható szabót, aki a minimális javításokat el tudja végezni rajta! Ha ez mind nem stimmel, hagy ott vagy próbálj fel még tíz másikat.

Mellény és duplasor

Háromrészes öltönyről akkor beszélünk, ha mellény is van a zakóhoz és a nadrághoz, ugyanolyan színben és anyagban – persze más mellényt is be lehet ékelni az ing és a zakó közé, ebben van valami játék, akárcsak a kiegészítőkkel való kísérletezésben. A lényeg, hogy a ruha egyben mutasson, legyen benne tudatosság, ne csak úgy magunkra kapjuk, mert „ez volt legfelül” – ez nemcsak az öltönyre vonatkozik. A mellény pedig ideális a kísérletezésre.  

Órát hordj, a szíjának színe találjon az övedével Fotó: Pexels.com

Nálunkfelé duplasoros öltönyt elvétve látni, ha van, azt is rosszul hordják. Persze, mindenki nem III. Károly (megszokásból szinte Károly herceget írtam, olyan sokáig volt trónörökös…) vagy nem mindenki varrat Londonban a Savile Row-on, de ha mégis e területre merészkedik valaki, nagyon kell figyelnie. A gombolás ugyanis itt nagyon fontos: az angolok alapvetően mind begombolják, az olaszos, könnyedebb „iskola” szerint az alsó nyitva marad.      

Ing, cipő, nyakkendő, zokni

Ezekről korábban már írtunk részletesen, a fehér ingekről itt, a cipőkről itt, a nyakkendőről itt, az alsókról itt, a zoknikról pedig itt, de ismétlés a tudás anyja, úgyhogy azt jegyezzük meg, hogy öltönyhöz mindig inget veszünk, még galléros pólót SEM, nemhogy mást. Öltönynadrág alá nem vagy csak nagyon kivételes esetben mehet Chelsea-csizma vagy double monk cipő, bakancs vagy chukka sohasem, nem beszélve a szandálokról és egyéb lábbelikről. Az alap vagy az oxford vagy pedig a derby, ezek fekete vagy barna színben, esetleg (újabban) mélykékben.

Ez a szín... hát elmegy Fotó: Pexels.com

Az elmúlt másfél évtizedben egyre jobban elterjedtek a fordított bőrből készült, sok esetben mintás derbyk: nem rossz, de a jó nem ilyen, ami pedig a sportcipőket illeti, ez is elterjedt, ízlések és pofonok, de maradjunk annyiban, hogy nem a klasszikus férfiöltözethez tartozik a sneaker az öltönynaci alá. Külön, főleg a bőrdzseki-póló-farmer kombó alatt nagyon ott van, de a hideg ráz ki nemcsak engem, amikor komoly férfiak szép öltönyben és egy ormótlan, magas talpú, holdjáró sportcipőben jelennek meg. Brrrr. Annyi szép és csinos klasszikus bőrcipő van! Ne féljünk tőlük, mert bizony táncolni is jól lehet bennük!

Amivel nem lőhetünk mellé:
 • Az elsőszámú öltönyszín ma a sötétkék – nevezzük mélykéknek, angolosan navy-nak, franciásan és románosan bleumarin-nak. Ha már van egy ilyen, akkor vehetünk mellé mélyszürkét, világosbarnát, kockásat stb, de a fekete ne legyen elöl, mert az ma már csak temetésre való.
 • Itt mindenből a méret számít: a zakónak a válla és a háta, illetve a hossza (lehetőleg takarja az ülepet, érjen a zipzár aljáig minimum) az ujja érjen csuklóig, a nadrág szára, az éle pedig pont a cipői felső részéig – ne legyen lábszárvillantó, de ne is legyen trottyos, mint egy tangóharmonika.  
 • A gombolás nagyon fontos. Háromgombosnál a középső, kétgombosnál a felső gomb mindig a köldök fölé kerüljön – a lehető legalapvetőbb szabály, hogy az alsó gomb mindig nyitva marad. Nincs apelláta.
 • A nyakkendő szélessége egyenlő a zakó reverjének (hajtókájának) szélességével. Nagydarab, széles vállú és felsőtestű férfi vegyen nyugodtan szélesebb hajtókájú zakót, a vékonyabb ember a karcsúbbat, a slim fitet.
 • A márkajelzést a zakó ujjáról vegyük le, az olyan, mint a baseball-sapkán az a csillogó öntapadós. A konfekciózakók zsebe általában be van varrva, ezt vékony ollóval vagy pengével vágjuk fel.  
 • Órát hordj mindig az öltönyhoz, ha teheted, akkor klasszikusat, bőrszíjasat – az óraszíj színe a cipővel és a öv színével egyezik.
Amit soha ne tegyünk:
 • Az ing soha ne legyen sötétebb, mint a zakó és a nadrág színe, a nyakkendő legyen sötétebb – amennyiben teszünk díszzsebkendőt a zakóba, akkor annak színe is legyen eltérő mind a nyakkendőtől, mind pedig az ingtől, az ilyen műanyadobozos, egy színben, szettben árult nyakkendő-díszzsebkendő szettet felejtsük el, de nagyon. Nagyon gáz.
 • Az öltöny zsebeit ne tömjük tele, ha munkahelyre megyünk benne, hordjunk táskát magunkkal, abban elfér minden.
 • Kövér ember ne vegyen slim fit öltönyt, a sovány pedig ne vegyen lötyögőset, mert úgy néz ki benne, mintha nem is ő lenne.    
 • Rikító színű, csillogó, feltűnően világos öltönyt ne hordjunk, igényes férfi nem vesz ilyet magára, csak a nagyzoló, illetve azok, akik teljesen más kultúrából jönnek. Habár Pablo Escobarból a sorozat népi hőst faragott, az azért jusson eszünkbe, hogy nem vagyunk a dél-amerikai kokainbárók, sem Mága Zoltánok.
 • Rövid zoknit felejtsd el az öltönyhöz, mindig hosszút vegyél, a nadrágod színéhez álljon közelebb.  
 • A nyakkendőt kösd meg rendesen, addig kísérletezz, amíg a hegye az övedig ér. Használat után ne hagyd összebogozva, mert gyűrött lesz.
 • A zsebedbe ne gyömöszöld be a nagy, vastag pénztárcádat, mert nem leszel góré, hanem mazlag leszel. Főleg, ha még a nyuszifarkas kulcstartód is mellette van.
 • A lakodalmi ajándékpénzt az odaadásig rakd a feleséged vagy a csajod kis, pöpec táskájába, ne az inged zsebébe, mert onnan kilóg a lóláb… akarom mondani, a boríték. Oda ne tegyél semmit, vagy vegyél olyan inget, amelyiken nincsen „mérnökzseb”.
 • Begombolt zakóval ne ülj le. Se lakodalomban, se másutt. Ha most felteszed a kérdést, hogy vajon miért, akkor egészen biztosan nem volt még rajtad egy rendes öltöny. Sem.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport