Hét film, amit nem érdemes kihagyni júniusban

Tamás Attila 2024. június 04., 14:26 utolsó módosítás: 2024. június 11., 13:08

Idén már nincs Barbenheimer-kaliberű jelenség, ami lázban tartaná a filmrajongókat, ám legújabb összeállításunkban néhány érdekesnek ígérkező filmet szedtünk össze, amik moziba vagy éppen a Netflixre érkeznek a nyár elején. Van köztük borzongató horror, motorosbanda-dráma, történelmi-kosztümös mozi, egy ál-bérgyilkos viszontagságairól szóló romkom, valamint két szörnyfilm is. Ajánló.

Hét film, amit nem érdemes kihagyni júniusban
galéria
Fotó: Liget-montázs

Nem egyértelmű, hogy a túlkínálat vagy a kényelem az oka, de globálisan tapasztalható jelenség az érdeklődés hiányának megcsappanása a mozik és az ott vetített filmek iránt. A járvány alatt megkaptuk az otthonunkban, egy gombnyomásnyira elérhető néznivalók garmadáját, ez a kínálat pedig azóta exponenciálisan növekszik.

Egyszerűen nincs idő mindent megnézni, mindennel képben lenni, a moziba járás pedig lassan csak a filmrajongók kiváltsága marad. Ehhez mondjuk az is hozzájárul, hogy perpillanat nincsenek olyan, tömegeket lázban tartó alkotások, mint tavaly a Barbie és az Oppenheimer, amik egymás marketingkampányát húzták fel, és nézők millióit csábították a mozikba. Bár idén mutatkozott be a várva várt Dűne második része, ez mégsem szólt akkorát, mint tavaly a Barbenheimer, a Mad Max-saga előzménytörténete, a Furiosa pedig egyenesen bukás lesz a filmet övező érdektelenség miatt.

Aki viszont szabadidőt áldoz arra, hogy valami különlegeset nézhessen, ami ha nem is emelkedik ki a túlkínálatból, arra mindenképp jó, hogy

néhány órára kiszakítson a hétköznapokból, szórakoztasson, adott esetben pedig az érzelmeinkre hasson vagy elgondolkodtasson.

Ehhez ajánlunk most néhány soron következő mozis- és streamingpremiert.

Godzilla: Minus One

Hollywood újból megtalálta magának Godzillát, és már egy új, öt filmből álló „szörnyverzumból” kaszálják be a milliókat, amelynek részét képezi King Kong is, aki már nem Godzilla ellen, hanem mellett harcol a legutóbbi, tavasszal megjelent Godzilla x Kong: Az új birodalomban. Az eredetileg Japánból indult filmes franchise már a film hőskorába visszanyúlik, ezúttal pedig valamelyest visszatér a gyökereihez a szigetországban készült, és elsősorban a keleti piacra kiadott Godzilla Minus One személyében. Ez a viszonylag kis költségvetésű Godzilla-film a második világháború utáni időkben játszódik, ahol nem elég a háború pusztítása, még a rettegett kaiju szörnnyel is le kell számolniuk a túlélőknek. A mély emberi drámákat is felvonultató, rendkívül látványos Godzilla-mozi egészen az Oscarig menetelt, és meg is kapta az aranyszobrot a legjobb vizuális effektek kategóriában, amivel gyakorlatilag a kis büdzséből kihozott rendkívül látványos filmet és az azon dolgozók munkáját ismerte el a szakma. Bár ez a film nálunk nem került moziforgalmazásba, most felkerült a Netflixre, ahol ráadásul még magyar szinkron is készült hozzá, ha nem akarjuk az eredeti japán nyelven, vagy angol szinkronnal nézni.

Videó: TOHO

Hit Man (A bérgyilkos, aki nem is volt)

Richard Linklater, a Mielőtt-trilógia és a Sráckor rendezője ezúttal a Netflixnek írt és rendezett egy magát bérgyilkosnak kiadó férfiról, aki bűnözőket csal lépre. A Top Gun: Maverick fiatal sztárja és az Imádlak utálni sármos szívtiprója – Glen Powell – főszereplésével érkező bűnügyi romkom igaz történeten alapszik, de nem is ez a lényeg benne, hanem, hogy Linklater mit hozott ki belőle. A fordulatosnak és akciódúsnak érkező párkapcsolati és bűnügyi dráma egy jó kis akció-vígjátéknak ígérkezik, ami reményeink szerint kiemelkedik a Netflix középszeréből, emellett a feltörekvő Adria Arjona is megcsillogtathatja szépsége mellett a színészi kvalitásait is benne. Mi mindenesetre kíváncsian várjuk, hogy az eddig főleg drámákat rendező Linklater mit tudott összehozni az új filmjében, ami pénteken, június 7-én érkezik a Netflixre.

Videó: VVS Films

The Watchers (A figyelők)

A mára már klasszikussá vált Hatodik érzék és egyéb borzalmas filmélmények rendezője M. Night Shyamalan az utóbbi időben megint futószalagon gyártja a filmeket. Időközben lánya, Ishana Shyamalan is belekóstolt apja oldalán a filmkészítésbe és producerkedésbe, most pedig láthatjuk első nagyjátékfilmjét, a Dakota Fanning főszereplésével készült The Watcherst. A Dark-sorozat hangulatát megidéző, várhatóan hatásvadász ijesztgetésekben bővelkedő horror egy fiatal nőről szól, aki egy erdőben egy fura világba csöppen: egy üvegfalú házban rettegő embercsoportosulást valakik odakintről figyelnek, és elméletileg semmi jó nem sül ki a velük való találkozásból. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy Ishana Shyamalan az apja borzalmas filmjeinek vonalán megy-e tovább, vagy valami egyedit és különlegeset alkotott, el kell mennünk a moziba megnézni ezt a filmet. Pénteken este például a Csíki Moziban vetítik, így kitűnő program annak, aki egy kis borzongásra vágyna kikapcsolódás gyanánt.

Videó: Warner Bros. Pictures

The Bikeriders (Motorosok)

Tom Hardy, Austin Butler és Jodie Comer és számos más ismert és kevésbé ismert sztár egy motorsbandáról szóló filmben? Ide vele! Jeff Nichols (Take Shelter, Mud, Loving) legújabb rendezése egy Benny nevű fickóról szól, akinek nagyon leegyszerűsítve választania kell élete szerelme és az egyre erőszakosabbá váló Midwestern motorosbanda között. Az előzetesek már azzal megnyertek, hogy Tom Hardy egyedi basszusával ismét dörmög a bajsza alatt, Austin Butler pedig ismét bebizonyíthatja, hogy rászolgál a hírnevére, Elvis és a Dűne Feyd Rauthája után egy újabb izgalmas és komplex karaktert hozhat el a vászonra. Mi már nagyon várjuk a film június 21-i premierjét.

Videó: Focus Features

DogMan: A kutyák ura

Új filmmel jelentkezik hamarosan a francia Luc Besson. A León a profi és Az ötödik elem rendezője ezúttal egy földhözragadt, erőszakos és várhatóan megbotránkoztató drámával tér vissza a köztudatba, amelyben egy súlyosan abuzált fiú felnőve a kutyák között találja meg önmagát, és számol le a rá is veszélyt jelentő rosszarcú figurákkal. A vörös hajú és egyedi megjelenésű Caleb Landry Jones főszereplésével készült alkotás nem mindenkinek fog bejönni, de azoknak, akik kissé nyitottabbak a világra, és az utóbbi időben jobban szeretik a házikedvencek társaságát az emberekénél, biztosan kedvükre való néznivaló lesz.

Videó: EUROPACORP

Promised Land (A fattyú)

Nikolaj Arcel (Egy veszedelmes viszony) legújabb filmjét már az év eleji különleges filmeket ajánló válogatásunkba is betettük, azonban most jutottunk el oda, hogy a romániai mozik kínálatába is bekerüljön a film, ami egyébként Dánia Oscar-nevezettje volt. A legendás Mads Mikkelsen főszereplésével készült film egy 18-ik századi dán katonáról, Ludvig Kahlenről szól, aki egy isten háta mögötti földbirtokot kap a királyától a szolgálataiért cserébe. Ám az ottani földesúr Frederik De Schinkel fenyegetést lát Kahlen személyében, így a Mikkelsen által játszott főszereplő nem csak az elemekkel és a terméketlen föld miatt fellépő kihívásokkal kénytelen szembenézni… Az előzetes alapján egy gyönyörűen fényképezett, de ugyanakkor brutális és erőszakos történelmi kosztümös drámát láthatunk, amiben Mikkelsen ismét bebizonyíthatja, hogy rendkívül sokoldalú színész.

Videó: Magnolia Pictures

A Quiet Place: Day One (Hang nélkül: Első nap)

A Mad Max-franchisehoz hasonlóan előzménytörténetet kap John Krasinski idegeninváziós horror-blockbustere, a 2018-ban bemutatkozott és azóta méltó folytatást is kapó Hang nélkül (A Quiet Place). Bár tervben van a harmadik rész is, de amíg ez elkészül, addig is tovább bővül a Hang nélkül univerzum, ugyanis Michael Sarnoski rendezésében, Lupita Nyong'o, Joseph Quinn és Djimon Honsou főszereplésével érkezik az előzmény, vagyis a film, amiben tanúi lehetünk, hogy milyen volt a hangokra rendkívül érzékeny, nem látó szörnyek érkezése a Földre akik elpusztítják az emberiség többségét. A Hang nélkül egy igazi felüdülésnek számított az egy kaptafára készülő amerikai blockbusterek tengerében, és reméljük, hogy az előzménytörténet bár jóval hangosabb és akciódúsabb lesz, de azért fel fog érni az első két film szintjére. Június végén erről vagy ennek ellenkezőjéről mi is megbizonyosodhatunk a moziban.

Videó: Paramount Pictures

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.