Megemlékezés Márton Áron pappá szentelésének centenáriumán

Péter Beáta 2024. június 24., 16:21

Márton Áron pappá szentelését követően első szentmiséjét szülőfalujában, Csíkszentdomokoson mutatta be 1924. július 13-án. Ennek az eseménynek a századik évfordulóján ünnepélyes szentmisét és megemlékezést tartanak.

Megemlékezés Márton Áron pappá szentelésének centenáriumán
galéria
Fotó: Ádám Gyula

A csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Zarándokközpont, társszervezésben a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekséggel, ünnepségre hívja mindazokat, akik tisztelettel és szeretettel gondolnak nagy püspökünkre, akik számára tanításai, életútja ma is példát mutat. Július 14-én délelőtt 11 órától a csíkszentdomokosi római katolikus templomban ünnepélyes szentmisét tartanak Márton Áron püspök pappá szentelésének 100. évfordulója alkalmából.

Ezen a megemlékezésen kiemelt figyelmet szeretnének fordítani azokra, akiket egykor Márton Áron püspök bérmált, akik erről az eseményről esetleg fényképeket is őriznek, és akik szívesen megosztánák emlékeiket másokkal is – írják a szervezők. „Őket a szentmise után szerényen vendégül látjuk a templom mellett található Márton Áron Zarándokközpontban, ahol az élményeikről mesélhetnek.

Akinek van korabeli fényképe a bérmálásról (vagy más eseményről), amelyen Áron püspök is látható, tisztelettel kérjük, hozza magával.

A fényképről a helyszínen másolatot készítünk, az eredetit már ott a helyszínen visszaadjuk.” Hozzáteszik, mivel zömében idős emberek érintettek, számítanak a családtagok közeműködésére, hogy aki szeretne, és aki megteheti, részt vehessen az ünnepségen.


Az esemény tervezett programja: 11 órától szentmise, főcelebráns Kovács Gergely érsek, szentbeszédet mond Ft. Szecsete Zoltán plébános. 12.20-tól fogadás azok részére, akiket Márton Áron püspök bérmált.

Fotó: Gyulafehérvári Érseki és Káptalani Levéltár gyűjteménye

„Szeretettel várunk mindenkit, hogy erőt merítsünk újra Márton Áron püspök életpéldájából és tanításából, és együtt imádkozzunk boldoggá avatásáért” – invitálnak a szervezők.

Az érdeklődők további részletekért, információkért a Márton Áron Múzeum és Zarándokközpont önkénteseit hívhatják: Kurkó Andreát a 0751523114, Boros Bibor Borbálát a 0740466201, vagy Lázár Csillát a 0741484716 telefonszámon.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.