A vagányság eredete: James Deantől a Ramonesig. A legdögösebb fériöltözet: bőrdzseki + fehér póló + farmer + tornacipő

Katona Zoltán 2022. október 26., 18:16 utolsó módosítás: 2022. október 27., 09:14

Ha az öltönyt tartjuk a férfi öltözködés csúcsának, akkor a mára klasszikussá érett bőrdzseki, póló, farmer, tornacipő kombinációt a legegyszerűbb és mégis legvagányabb szerelésként írhatjuk le. Ez a négyes az ötvenes évek óta mindent visz, és nincs az a divat, ami ki tudná túrni – hisz a divat változik, a stílus örök, hogy ezt a nagy mondatot is végre már leírjuk. A „Hogyan ne legyél tongyó?” sorozatunkban jöjjön az egyik legkülönlegesebb fejezet, a lázadó rosszfiúk, a dögös pasik szerkója.

A vagányság eredete: James Deantől a Ramonesig. A legdögösebb fériöltözet: bőrdzseki + fehér póló + farmer + tornacipő
galéria
A „Ramone-testvéreken” minden feszült Fotó: Katona Zoltán

Az egyszerű rúgóra járó férfiak érzései aránylag kevés tartógerendából vannak összerakva, az élet alapjai tulajdonképpen a következők: szex, sör, foci – és persze a rockzene, mondjuk leghamarabb az AC/DC vagy a Ramones a maga kőkemény egyszerűségével. Na, most, ezt a fajta pasit hogyan öltöztetnétek fel...? Egészen biztosan vászontornacipőbe, szűk, klasszikus farmerbe, sima pólóba és egy bőrdzsekibe – ugyanis ez a szerelés az egyszerűségénél fogva nagyszerű.

Chuck Taylor és a klasszikus száras

Induljunk lentről, hiszen mint korábban írtuk, a klasszikus férfiöltözködés csúcsa az öltöny, de azt nem mindig hordjuk, az öltözködés mindig a cipőnél kezdődik, csak utána jön a nadrág, az ing, a pulcsi, a zakók és mellények, a nyakkendő, mellette a zokni és az alsónemű. Most kivételt teszünk, mert a tornacipő színe mindegy (is), de ha a nagy négyest egyszerűre és nagyszerűre szeretnénk összeállítani, ríkító színekben pompázó sneakert azért ne húzzunk a lábunkra, legalábbis most ne.  

Kurt Cobain és az elmaradhatatlan Converse Fotó: Wikimedia Commons

A nagy sportszergyártók sneaker-ei (magyarul surranónak ismertük meg) ma már elárasztották a világpiacot, annyira, hogy még az öltönyhöz is „adidászt” húzunk, a kifejezetten a fiataloknak gyártott márkák (pl. a Vans) egyeduralkodók lettek. Ám ott van a nagy klasszikus, a száras Converse, a vászontornacipők alfája és omegája, ami az 1910-es években kosárlabda-cipőként jelent meg Amerikában, Chuck Taylor sportoló volt az első, aki a nevét adta hozzá, a mai napig a cipőkön ott virít az aláírása.

A kilencvenes években csak kínai másolata létezett kies hazánkban, annak is a fekete-fehér, minimalista verziója – de az eredeti is erről szól, a minimalizmusról, ma már semmiképpen sem a komfortról vagy a megalkuvásról.

Aki a száras Convers-ből az alapszínűek valamelyikét, a fehéret, feketét, pirosat vagy szürkét hordja, annak a lelke mélyén ott lapul a rakendról. De bármilyen sportcipő jöhet, ha nem feltűnő – óriási méretben, nagy márkajelzéssel önmagában is gáz.  

A (szakadt) farmer

Az eredetileg az észak-amerikai aranyásók számára készült farmernadrág a huszadik században folyamatos átalakuláson ment keresztül – az ötvenes években lett nagyon népszerű, aztán a hatvanas években trapéz lett, majd egyre jobban szűkült. Az elhasznált, szakadt farmert a Ramones együttesnek köszönhetjük, tulajdonképpen a bőrdzsekiből, pólóból, szakadt farmerből és tornacipőből álló szerelés a védjegyükké lett. Joey, Dee Dee, Johnny és Tommy Ramone (utóbit hívjuk bátran Tamásnak, hiszen 1956-ban New Yorkba került budapesti magyar srác volt, Erdélyi vezetéknévvel) azonban nem habkővel és ollóval dolgoztak a nadrágjuk kopottá tételén, hanem ez úgy sikerült nekik, hogy a zenekari turnék alatt tényleg leszakadt róluk.

Alsóingből egyenruha: a póló

A klasszikus póló, angolosan a T-shirt tulajdonképpen egy gombok, gallér és ujjak nélküli „egybeing” volt, amit – le kell ezt még írni..? – szintén a katonásdinak és a tengerészeknek köszönhetünk, ugyanis az első világháborúban a katonaingek alá jött nagyon jól. A harmincas években már nem alsóneműként használták, az ötvenes-hatvanas években pedig ez is elterjedt a „gaz és imparialista” nyugatról, akárcsak a farmer, illetve a rockandroll, mint életérzés. 

James Dean az ötvenes években hozta divatba a fehér pólót Fotó: Forrás: Wikimedia Commons

A póló adott esetben sugározza a szexualitást, hiszen ráfeszül az ember felsőtestére, a fehér szín pedig a tisztaság érzését is adja, nem csoda, hogy a legvonzóbb dolgok közé tartozik. Anyaga mindenképp a pamut legyen, más szóba se jöhet – a sportos, műanyag alapú trikók (például a kedvenc focicsapatod meze) nagyon izzasztanak, ha egy bőrdzseki van felettük, úgyhogy csak csínján velük.   

A pilóta- és a motorosdzseki: mindig menő

A viseltes motoros dzsekiket (az említett Perfecto modellek) és az eljárt sarkú, talpú tornacipőket szintén a Ramones eredeti tagjai hozták divatba sokadjára, de a hetvenes évek végén nemcsak ők, hanem a brit punkegyüttesek, például a Sex Pistols vagy a Clash tagjai is ilyen szerelésben léptek fel és léteztek. A punkoknál nem nagyon volt külön fellépő cucc, mint Mick Jaggernél vagy Michael Jacksonnál, ők ugyanazt hordták addig, amíg a szó szoros értelmében szakadtak lettek. Mielőtt Brian Epstein a Beatles menedzsere lett volna, és rájuk szabatta volna az egyébként szűk és dögös fekete, illetve szürke öltönyöket, bizony John Lennonék is bőrdzsekikben tolták Hamburgban és otthon, Liverpoolban a Cavern Clubban vagy a Casbah-ban – nekik is köszönhetjük, hogy a bőrdzseki ma már nem mehet ki divatból, de persze egyebet is, pl. a Chelsea-bokacsizmát. Meg hát zenét, ugye, ami ma is él.  

Az Iron Maiden 1982-ben: akkor még ruházatban nem sokkal különböztek a Ramonestől Fotó: Wikimedia Commons

A bőrdzsekik is egyértelműen a katonaruhákból alakultak át, az ún. pilótadzsekik az első világháborúban jelentek meg, majd tovább fejlődtek – ezek több ágra mentek szét, pl. más a repülős-dzseki (vagy aviator-kabát), amelynek prémbetétje is van, és más az ún. bomberdzseki. Utóbbi bélelt és vékonyabb, műszálas anyagból készült, a hetvenes-nyolcvanas években ez is a punkdivat része lett.

Az örök klasszikus viszont a cipzáras, zsebes, fekete színű, bőrből készült motorosdzseki, amit a húszas években alkottak meg, de az ötvenes években olyanok hozták be divatba, mint Marlon Brando vagy Elvis Presley

– James Dean piros dzsekije a Haragban a világgal (1956) című filmben még nem bőrből volt. Ha már a  mozis bőrdzsekik szóba kerültek, akkor had említsünk meg néhány klasszikus, felejthetetlen alakítást, amelyekhez a különböző bőrdzsekik úgy hozzátartoztak, mint az összeragadt bodobácsok a temetőhöz: John Travolta a Grease-ben, Brad Pitt a Harcosok klubjában, Tom Cruise a Top Gunban, Harrison Ford az Indiana Jones-ben és mások. 

Amit soha ne tegyünk:
 • Bőrdzsekiben, tornacipőben, pólóban lehetőleg ne menjünk lakodalomba, se falusi bálba. Az egy öngól. Vagy egy harakiri.
 • Ha mégis odatévedünk, lehetőleg ne feszítsünk ebben a szerkóban a táncparkett közepén a CsókXcsókra, ne vágjunk fel, ne hangoskodjunk, s főleg a csajokkal ne foglalkozzunk, mert a konzervatívabb, „hagyományőrzőbb” falusi legényeknek a „rokkkér” látványa a bálban olyan, mint a bikaviadalon a felhergelt állatnak a piros kendő, a muleta. Ne csodálkozzunk, ha beverik az arcunkat vagy megtépik a James Dean-pólót. Ha pl. AC/DC-feliratú trikóban megússzuk annyival, hogy „Ácséistennyiladécsé, kifelé a bálból, értöttedé..!”, akkor még szerencsések vagyunk.
 • Motoros bőrdzsekihez ne húzzunk hegyes félcipőt, derbyt vagy oxfordot, az úgy már nem menő – a western csizma még okés, de az is csak egy bizonyos kultúrkörben.
 • Ha szakszerűen koptatott, szakadt farmert akarsz, de nem kapsz az online-boltokban vagy a turkálókban, és nem is turnézol hónapokig egy leszedált Barkasban, akkor a vagdosás-habkövezés-téglázás helyett nézz meg inkább néhány oktatóvideót. Ugyanis ha rosszul szakítjuk-koptatjuk, akkor még trehányabbul fogunk kinézni, és ugye, pont nem ez a cél, hanem az, hogy dögösen legyél mégis elegáns. Johnny Ramone vagy Sid Vicious forogni kezdenek a sírjukban.  
 • Attól, hogy szakadt farmerod jól láthatóan koszos és jól érezhetően még büdös is, nem leszel menőbb: igaz, hogy Bohumil Hrabal állítólag azt vallotta, hogy „az igazi férfi az mindig egy picit spicces, és van egy diszkrét szarszaga”, de ha nő lett volna, biztosan másképpen gondolta volna. Ergó: ne fingd tele indiszkrét módon a farmerodat, mert ahogy te is „leszarod”, bizony ugyanúgy a csajok is le fognak. Ha megérzik.
 • A Ramones- és a Sex Pistols-életérzést fizikailag is nem kell másolni, tehát ha megvan már a négyes kombó, amellett ápoltnak is kéne lenni. Menőzés ide vagy oda, azért ne legyünk olyanok, mint a Sex Pistols többi tagja, akik többek között azért rúgták ki maguk közül Glenn Matlock basszusgitárost (és vették be helyette Sid Vicioust), mert „néha mosott lábat”. Mára megváltozott picit a világ.
Amivel nem lőhetünk mellé:
 • A kevesebb néha több: arra törekedjünk, amikor vásárolunk, hogy a bőrdzsekink egyszerű szabású, aránylag kevés darabból összevart cucc legyen, ne legyen telecsicsázva mindenféle lógó vagy ráragasztott alkalmatossággal (feliratok, láncok, stb), az a nyolcvanas-kilencvenes években volt menő utoljára.
 • Ugyanígy a pólónál is, akárcsak a sportcipőnél: utóbbinál a márkajelzés ne legyen nagyon feltűnő, diszkréten úgyis látszik, aki akarja, úgyis észreveszi, hogy Vans-ban vagy-e vagy NB-ben, de különben sem fontos.
 • A pólód is akkor a legmenőbb, ha nincsen rajta egy, az egész mellkasodat betakaró-átfogó márkajelzés, jobb egy sima fehér vagy fekete póló, mint egy öles „guccsi” vagy „dólcsegábbáná”, netán „dzsordzsóármáni”.
 • A pólót az öv felett viseljük, pláne, ha harminc vagy negyven felett már pocakot eresztettünk – vannak csajok, akiknél a sörpocak nem menő, mert nem feltétlenül arra gondolnak ma már, hogy a csávó „jól van tartva otthon”, hanem arra, hogy 1. iszik, 2. zabál, 3. nem szexel rendszeresen, 4. nem vigyáz magára úgy egyáltalán.
 • Az először viselt, új, még jó bőrszagú, tipikus illatú bőrdzsekit hagyjuk a maga illatában, ne akarjuk elnyomni a szagot erős és sok parfümmel – a bőrszaggal keveredve ugyanis elég furán fogsz szaglani. A dzsekire semmiképp ne fújj, csak magadra.
 • Ha mind a négy dologból egy egyszerű, nem hivalkodó, de méretedre találó darabot választasz, tényleg lázadó, dögös, erős, belevaló és vagány pasinak fogsz látszani. Vagyis csak úgy fogsz kinézni – ugyanis ahhoz, hogy az is legyél, bizony kell még jónéhány dolog, de az élet azért is van, hogy minderre rájöjjünk.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport